Blog > Komentarze do wpisu

Ratafia

Składniki

  • pol kilo śliwek
  • 30 dag gruszek
  • wiśni i malin
  • szklanka cukru
  • pol litra spirytusu

Sposób przyrządzenia

Śliwki wydrylowac, zasypać cukrem aż puszczą sok, potem zalać spirytusem.

Słoik przykryć i odstawić.

Stopniowo przez kolejny tydzień dodawać pozostałe owoce.

Po pierwszym tygodniu odczekać 4 -6 tygodni, potem nalewkę odlać.

Owoce ze spirytusu można wykorzystać do ciast

sobota, 07 lipca 2012, anetka289
Tagi: ratafia

Polecane wpisy

  • Naleśniki z owocami

    Składniki 4 sztuki naleśniki bita śmietana winogrona kiwi banan Sposób przyrządzenia Naleśniki można posmarować dżemem, albo można podać same. Banany pokro

  • Sałata z truskawkami i miętą

    Składniki duża główka zielonej sałaty masłowej 15-20 dag truskawek 3 gałązki świeżej mięty. sos: 2 łyżki oliwy 4 łyżki soku pomarańczowego sól pieprz S

  • Sałatka satelitarna

    Składniki b a z a: * 1 5 kg ziemniakówgotowanychw mundurkach w osolonej wodzie; * 0 5 kg ogórków kiszonych twardych średniej wielkości(najlepiejwłasne); *

  • Ratafia, czyli nalewka wieloowocowa

    Ratafia, to najkrócej mówiąc, nalewka przygotowywana przez cały sezon letni. Zaczyna się przygotowywać ratafię w czerwcu, gdy pojawiają się pierwsze owoce. Końc